Once Upon a Time… (Der was ains…)

Zondag 22 mei – 15:30 u. Martiniplaza Groningen
1. Once Upon a Time…(Der was Ains…) meertalig muziektheater
2. Westkant stad het zien eigen verhoal – Optredens Het KunstKwartier
Voorprogramma (vanaf 14.00 u.): workshops taalexpressie drama (theater), instrumentaal en beeldend

HET PROGRAMMA
Het programma begint voor de pauze met onze méértalige versie van de vertelvoorstelling Once upon a time…(Der wie Ris, Er was Iens, Der was Ains), van de Belgische componist Jan Van der Roost. Bekende streektaalliefhebbers en artiesten vertellen in hun eigen streektaal. Ze promoten hiermee de eigenheid van onze regio. De voorstelling wordt uitgevoerd door een groot harmonieorkest, een jongerenkoor, zangsolisten en acteurs. Bezoekers worden meegenomen in muzikale vertellingen rondom vier wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm. De Gouden Sleutel, Roodkapje, Repelsteeltje en Doornroosje vormen de rode draad in Van der Roosts meesterwerk dat eerst nog in Friesland (18 mei – Theater Sneek) wordt uitgevoerd.

Na de pauze presenteert Het Kunstkwartierhet programma ‘Westkant stad het zien eigen verhoal’ door cursisten, muzikanten en basisschoolleerlingen uit het Westerkwartier. Voor de combinatie met de streektaal is er samenwerking gezocht met de artiesten Olaf Vos en Gert Sennema. Het Groninger koor Eelsk is van de partij met liedjes van Ede Staal. Ze worden begeleid door het orkest van Het KunstKwartier. Schoolkinderen uit het Westerkwartier presenteren een Groningse rap die ze samen met Olaf Vos hebben ontwikkeld. Ook het kinderkoor van Het KunstKwartier laat van zich horen. Kortom, Het KunstKwartier komt na de voorstelling Once upon a time… (Der was Ains…) met een heel eigen verhaal!

Voorprogramma
Vanaf 14.00 u. nemen de deelnemers actief deel aan een ontdekkingsroute langs twee onderdelen. Bij beide onderdelen zijn er collectieve oefeningen (voor grote groepen tegelijk) om aan het musiceren, zingen, houtbewerken en acteren deel te nemen.

Workshop improvisatie instrumentaal en beeldend – Sferen van de muziek vertalen in beeldende kunst In deze workshop maken de deelnemers al improviserend gebruik van de klanken van verschillende muziekinstrumenten. Ter plekke worden ritmes, melodieën en een gezamenlijk muziekstuk bedacht. Iedereen voelt zich even dirigent, componist en muzikant in één! Op hetzelfde moment zijn deelnemers als beeldend kunstenaars aan de slag om deze klanken te verbeelden. Ze maken daarbij gebruik van boomstammen als materiaal. De beeldende workshop wordt gedaan door de Westerkwartierse kunstenaar Gert Sennema en de improvisatie workshop door docenten van Het KunstKwartier Jorien Elout en Saskia Plaat van Expeditie Muziek.

Workshop theater – Verbale en non-verbale expressieIn een energieke workshop van een half uur verkennen we de verschillende mogelijkheden van één stukje tekst. We keren het binnenstebuiten, achterstevoren of wat je maar kunt verzinnen. Aangevuld met muziek ontdek je dat één fragment een wereld aan verbeelding kan oproepen. Deze workshop wordt geleid door Saskia Broertje, docente van Het KunstKwartier.
Meer info en opgave via: j.renema@hetkunstkwartier.nl of r.postma@hetkunstkwartier.nl o.v.v. je leeftijd

Kaarten voor de voorstelling kunt u hier bestellen.